LA CARPETA WEB

Blog del grup de l’Etapa Instrumental 3 (vespre) – Escola d’adults Els Tarongers

Dia Internacional de la Dona Traballadora

Posted by immaculada.v a 7 Març, 2005

DE LA TEORIA A LA PRÀCTICA?

Diferents estudis, ente ells l’informe del Banc Mundial Engendering Development, indiquen que els països que adopten mesures específiques per protegir els drets de la dona i incrementar el seu accés als recursos i a l’escolarització tenen índexs més baixos de corrupció i acumulen un creixement econòmic més ràpid que els països que no ho fan.

L’informe troba que països amb diferències més petites entre homes i dones en àrees com l’educació, el treball i els drets de propietat no només tenen nivells més baixos de malnutrició i mortalitat infantil, sinó que també els seus negocis i governs són més nets i assoleixen un nivell de creixement econòmic més ràpid.

El President del Banc Mundial, James Wolfensohn, conclou: No hi ha cap dubte en el meu cap que la qüestió més important a la majoria de països que tractem és l’alliberament de les dones; arreu on jo he estat és clar que si no treballes amb les qüestions de l’educació de les dones, de les oportunitats de les dones i dels drets de les dones, simplement no pots aconseguir un desenvolupament efectiu.

Ara bé, a la pràctica i pel que fa al món laboral, diferents informes de la UE constaten que:

 • A Sudàfrica, les dones estudien la meitat d’anys que els homes- A l’Amèrica llatina la majoria de caps de família que són dones a les àrees rurals, o bé no tenen terres o bé posseeixen petites parcel·les fragmentades de propietat. El mateix passa a l’Àfrica Subsahariana, on les dones són les més grans productores de cultius d’aliments.
 • Per tot el món en desenvolupament, les empreses dirigides per dones sovint estan descapitalitzades, tenen menor accés a crèdit i utilitzen menys ingressos i maquinària que les empreses dirigides per homes.
 • També aqui, a la UE les dones treballadores es concentren en determinats sectors i llocs de treball (segregació horitzontal) i en qualsevol indústria o sector, les dones estan infrarepresentades en posicions de lideratge ben remunerades.
 • Només 50.000 dels 500.000 investigadors que treballen al sector industrial a l’UE són dones encara que ja a l’any 2000 el 55% dels llicenciats a l’UE van ser dones.
 • Encara més, pel que fa a la política:

  -Al Congrés espanyol hi ha només un 28,29% de dones.
  -Al Senat espanyol són un 24,32% dones.
  -A Espanya hi ha un 6,98% d’alcaldeses.
  -Al Parlament Català aquesta xifra és del 24,26%.
  -Al Parlament Europeu un 34,38% de dones.
  -I la mitjana mundial en els Governs és d’un 6% de dones i en els Parlaments del 10%

Podem concloure doncs, que si les coses no canvien, hi haurà corrupció per temps!

Fonts: Informe del Banc Mundial. Conferència Dones 2000 Neyydea per a Barcelona Activa

Després de llegir l’acudit i el text anterior, dóna la teva opinió sobre la situació actual de la dona. Pots comentar quines coses creus que han canviat i quines coses penses que encara han de millorar molt, la teva experiència personal en el món laboral o familiar …

Anuncis

2 Respostes to “Dia Internacional de la Dona Traballadora”

 1. KKK said

  KKKK

 2. KKK said

  JO HIO LIUY

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: